Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Prata med ungdomarna om vad de tycker

Kostplanerare på Borlänge kommun vill förändra skolmaten i Borlänge läser vi i tisdagens tidning. Äntligen! Vi hör alltför många tråkiga beskrivningar av skolmaten av ungdomarna.. Sönderkokt, okokt, vattnigt, smaklöst, oidentifierbar råvara, kött med senbitar, torrstekt och så vidare. Vissa dagar är det endast en soppa som serveras. Alltför många besök på affärer och hamburgerrestauranger har gjorts för att klara skoldagen.

Ungdomar som vanligtvis inte är kräsna utan äter med god aptit när det serveras vällagad mat. Tveksamt om det också blir mindre matsvinn om man, som reportaget beskrev, byter ut de vanligaste grönsakerna mot mer rotfrukter. Att servera en ugnsbakad rotselleri skapar kanske inga hurrarop i den målgruppen tyvärr.

Laga maten mer från grunden, krydda ordentligt, tillaga den på plats, duka upp trevligt och håll rent kring bespisningen.

Tänk målgrupp – prata med ungdomarna om vad de tycker om maten, vilken förändring de själva önskar och vad de tycker om att äta och inte. Vällagad, bra råvaror, okomplicerad och känd mat får förmodligen matsvinnet att sjunka och orken att öka.

Om ni verkligen vill förändra skolmaten – ta då in barn och ungdomar i arbetet, från olika skolor och av båda könen. Viktigt också att ta med gymnasieskolorna som har yrkesinriktade linjer, som kanske har mer kroppsarbete. Endast soppa på menyn kan vara lite klent då.

Anny

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare