Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Pengarna är säkrade för framtida nedmontering av vindkraftparken

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

REPLIK: På Bengt A Liss insändare "Vem ska betala för att montera ner vindkraftverken om 30 år?" den 24/9, som berörde vem som ska bekosta en framtida nedmontering av den planerade vindkraftparken på Ripfjället i Malung-Sälens kommun.

Den ekonomiska garantin ska enligt miljöbalken ställas till länsstyrelsen i en form som de godkänner, till exempel som en bankgaranti, innan byggstart. Denna garanti förfogar sedan länsstyrelsen över tills vindparken har nedmonterats och marken återställts, oavsett om bolaget finns kvar eller inte.

Länsstyrelsen ställer även krav på att beloppet i garantin justeras efter konsumentprisindex. Pengarna är därmed säkrade för framtida nedmontering.

I detta fall har kommunen dessutom varit förutseende och ställt kravet på en säkerhet om 1,5 miljoner kronor per verk, det vill säga totalt 45 miljoner kronor, redan i arrendeavtalet. Beloppet är väl tilltaget och förväntas överstiga den verkliga framtida totala kostnaden med råge.

Maria Röske, vd Wpd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare