Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Pappersbruket har byggt Borlänge

 
Nedläggningen av Kvarnsvedens pappersbruk
Visa alla artiklar

Jag hörde viskande i korridoren på jobbet igår. ”Bruket ska stänga, de sa det på radion!”. Det är inte sant tänkte jag, men snart vibrerade telefonen av nyheten. Mina föräldrar meddelade att de blir arbetslösa i september.

Jag är ett pappersbruksbarn. Jag har haft större delen av släkten på bruket och är uppvuxen med en omgivning där alla jobbade treskift. Det som försvinner med bruket förutom arbeten, är pappersbruksfamiljernas samhörighet utanför bruket. Jag är uppvuxen i KP:s jakt- och fiskestugor, har varit med på 100-års jubileum inne på bruket och minns pappersmaskiner som både invigts och stängts ner. Vi barn, våra hemliga gömställen bland alla stugor – lejonklippan och fisketävlingar i Hälltjärn, bastubad och i Kroktorp, kanotturer i Tunsnäs. Jag har många barndomsminnen som är knutna till KP:s föreningsliv.

Kommer pappersbruksfamiljerna lösas upp för vinden?

Pappersbruket har varit betydande för många, inte bara för personerna som arbetat där men även för deras familjer. När jag skriver att en era går ur tiden är det utifrån fler perspektiv än ovissheten för arbetarnas framtid – det är också utifrån pappersbruksfamiljerna och deras samhörighet som växt fram genom aktiviteter som brukets föreningsliv arrangerat genom åren.

Pappersbruket har tillsammans med stålverket byggt upp Borlänge till den industristad den har varit under så många år. Hur kommer Borlänge se ut? Hur kommer arbetarna klara sig? Kommer pappersbruksfamiljerna lösas upp för vinden?

En era går verkligen ur tiden, tillsammans med mina barndomsminnen.

Pappersbruksbarnet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips