Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Pandemin ökar psykisk ohälsa – behovet av medmänsklighet har kanske aldrig varit större

Sjukdom, dödsfall och sorg. Arbetslöshet, ensamhet och besvikelser. Ökat våld i nära relationer. Listan kan göras lång över anledningar till ökad oro och ovisshet sedan pandemin bröt ut i vårt land. Relationsproblem, som ofta uppstår under sommarsemestern, märks redan nu efter coronavårens många påfrestningar på familjelivet.

Genom nödnumret 112 kan allmänheten komma i kontakt med Svenska kyrkans jourhavande präst för akut samtalsstöd. Tjänsten har funnits sedan 1956, lika länge som vårt gemensamma nödnummer.

Under våren behövde telefontiderna utökas för jourhavande präst och tjänsten har nu bemannats med fler präster. Behovet av samtalsstöd visade sig bli stort under pandemin. Den färska halvårsstatistiken visar att telefonsamtalen ökade med nära 50 procent under mars-juni jämfört med samma period förra året. Antalet samtal i chatten mer än fördubblades dessutom.

Det har gjorts undersökningar på svenskarnas känslor och psykiska mående under den pågående krisen och nu märks en minskad oro i och med sommarens positiva inverkan på många av oss. Men fortfarande råder ett allvarligt läge där vi behöver hålla fysisk distans och än finns en utbredd oro i hela vårt samhälle. Äldre känner sig otrygga i offentliga miljöer, många är osäkra på i vilken utsträckning sociala aktiviteter ska begränsas och vi tittar uppfordrande på den som råkar hosta i närheten.

Svenska kyrkans Sifo-undersökning i juni visar bland annat att de yngre generationerna är mer oroliga än de äldre för att närstående ska bli smittade och sjuka. Ovissheten, att inte kunna träffa vissa personer under sommaren och rädslan över att den här situationen aldrig ska ta slut hör också till några av de största orosmomenten. Dessutom känner sig var fjärde person mer ensam idag än när pandemin startade.

Med ökad ensamhet, oro och ovisshet kommer också ett ökat behov av stöd. Livräddning handlar inte bara om blåljusutryckningar – det handlar också i hög grad, nu kanske mer än någonsin, om medmänsklighet.

Jourhavande präst finns för alla. För dig som inte känner någon mening med livet, för dig som behöver höra en mänsklig röst eller för dig som sörjer. Vi nås på telefon, chatt och digitalt brev. Under kvällar och nätter möter vi varje år tiotusentals människor i akut själavård, självmords- och våldsprevention, sorgebearbetning och psykisk- och existentiell hälsa. På dagtid går det att nå präster och diakoner i alla Svenska kyrkans församlingar över hela landet. Du skriver eller pratar bara om det som är viktigt för dig, båda parter är anonyma och inget förs vidare.

Jourhavande präst nås hela sommaren för behovet av samtalsstöd tar aldrig semester.

Maria Khorsand, VD på SOS Alarm

Nina Sagovinter, nationell samordnare för Jourhavande präst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare