Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Öppet brev till svenska kyrkan, Gagnef – tala om varför skötselavgiften införs

Den 11 juni 2019 fick undertecknad ett brev riktat till alla gravrättsinnehavare angående ny avgift för grundskötsel av gravar på kyrkogårdarna i pastoratet. Där hänvisas till begravningslagen kap 7 paragraf 3 som beskriver gravrättsinnehavarens ansvar för gravplatsen.

Därefter talar man om att begravningsavgiften inte ska bekosta skötseln av enskilda gravplatser och att man därför upphör med att klippa gräs och trimma kring gravvårdar från och med 2019.

Gravrättsinnehavare som vill ha hjälp med skötsel och gräsklippning kan teckna ett grundskötselavtal med kyrkan till en kostnad av 275 kronor/år.

Man betonar att detta endast är ett erbjudande. Väljer man att klippa gräset själv ska detta göras regelbundet. Om gravplatsen inte sköts kan kyrkogårdsförvaltningen ta bort gravsten och eventuella planteringar.

Detta brev har retat upp gravrättsinnehavare på grund av otydlig och ofullständig information, har blivit kontaktad av några stycken.

När ny eller förändrad avgift införs för något som utförs av, i det här fallet kyrkan, ska kyrkofullmäktige besluta om detta, alldeles oavsett vad som står i begravningslagen. Om så har skett ska gravrättsinnehavare få kopia på protokoll av beslutet. Informationen ska lämnas i god tid till gravrättsinnehavare med uppgift om det datum beslutet börjar gälla. Att skriva ”från och med 2019” när halva året redan gått är helt otillfredsställande.

Om kyrkofullmäktige motiverar och beskriver anledningen till att man behöver ta ut en ny avgift för grundskötseln av gravar tror jag inte att själva avgiften avskräcker någon, däremot retar många sig på otydligheten i den information som lämnas i brevet samtidigt som man undrar vad konsekvensen för helheten av skötseln vid kyrkogården kommer att bli om en del väljer att klippa själva och en del väljer att betala och ta emot hjälpen som erbjuds.

Ett nytt brev med tydlig information om vem som fattat beslutet där man rakt och ärligt talar om att avgiften införs och att inget alternativ finns, det förväntar jag mig.

Ann-Gret (Anna-Greta) Olsson, Dala-Floda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare