Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Om detta må ni berätta

Så heter en skrift som berättar om det nazistiska folkmord på bland annat sex miljoner judar som kallats Förintelsen för 75 år sedan. Den finns nu tillgänglig på flera språk på Forum för levande historias. Tipsa gärna invandrare och ungdomar. De måste få veta.

Efter befrielsen av fånglägren kom många judiska flyktingar till Sverige. Så även till Dalarna där det upprättades flera läger, ja till och med en kibbutz. Många emigrerade senare till olika länder, som den nybildade judiska staten Israel. Men alla länder tog inte emot dem. Kraven på fullständig kroppshälsa var ett hinder.

Många berättelser har varit jobbiga att få ta del av – men värst för de drabbade. En del orkade inte berätta. Några ville ändå göra det, innan de blev för gamla och dog med sina hemska minnen. I den svenska debatten har ofta inte hela sanningen om de konflikter som utspelats mellan den nya staten Israel och dess arabiska grannländer. Faktum är att i Mellanöstern har araber cirka 99 procent av allt land, medan Israel fått nöja sig med en procent varav 60 procent är öken eller bergsområde. Man ställer frågan: Får inte en enda liten bit vara judisk?

1974 hölls en fin konsert i Lugnets idrottshall, Falun, med Jerusalems filharmoniker. Flera läkare, präster och tidningsfolk startade därför Samfundet Sverige-Israel. Några överlevare och deras nya släkt blev medlemmar. Föreningen var och är religiöst och politiskt obunden. Vi minns Ernst Köppler och den unga flickan Elisabeth, gift Ahlin, som tillfångatogs i sommarklänning och fick klara sig ändå den sista kalla vintern i fångläger.

Hennes make var med vid föreningens bildande och de fick leva ett långt liv tillsammans. Vi fortsätter med informativa föredrag om folk, teknik, liv och natur. Men nu heter riksföreningen Vänskapsförbundet Sverige-Israel – och består av många lokala grupper.

Britt Nilsson

Ordförande Vänskapsförbundet Sverige-Israel, Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare