Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ny omgång med höghastighetståg

Regeringen är nu klar över hur finansieringen av höghastighetstågen ska ordnas. De har sammankallat representanter från alla politiska partier utom SD och därmed utestängt en miljon svenska medborgare, som inte kan göra sin röst hörd. M och KD har tackat nej till att delta i samtalen.

Hur man ska kunna fixa de 230 miljarder, som behövs till höghastighetstågen i ett utgångsläge, har ännu inte framkommit. Det troliga är att man får ta nya lån, som sedan ska återbetalas med ränta under lång tid.

Det är förvånansvärt, att det går så lättvindigt att få fram så stora belopp utanför budgeten. Annorlunda är det när pengar behövs till nödvändigt underhåll och upprustning av de befintliga järnvägarna, då finns det inga pengar. Så sent som i somras avsattes 350 miljoner för reparationer och upprustning av det nuvarande järnvägsnätet, men när arbetet höll på som bäst, kom en order om att omedelbart avsluta allt reparationsarbete. Pengarna hade tagit slut.

Höghastighetsbanan kommer att beröra sydligaste delen av Sverige, runt Stockholm, Göteborg och Malmö. Men största delen av vårt avlånga land ligger norr om Mälaren, och där bor det också folk, som kan kräva sina rättigheter. Ett fåtal av dessa kommer att ha nytta av en höghastighetsbana, fast de får vara med och betala. För egen del önskar de bara att ha tillgång till en fungerande järnväg.

Slutligen: Kommer en eventuell höghastighetsbana att åtnjuta lika dåligt underhåll som de befintliga järnvägarna? I så fall dröjer det inte så många år innan det uppstår skavanker av olika slag, och man kanske måste sänka farten på vissa sträckor. Då blir det ingen höghastighetsbana längre. Men det troliga är, att en höghastighetsbana kommer att prioriteras i alla avseenden på bekostnad av den vanliga järnvägen.

Brita Skedung

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare