Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nej, Gunnar Barke (S), Rättviks kommun stod inte bakom en flytt av Rättviksambulansen

Annons

Onsdagen den 13 juni hade man möjlighet att möta landstingsrådet Gunnar Barke i Rättviks kulturhus för information om sjukvården, ambulansen, kulturen med mera. Det har nu gått drygt ett år sedan ambulansen flyttades från Rättvik till Leksand trots omfattande protester.

Barke menade att detta skett i samförstånd med kommunen, vilket inte stämmer. Kommunledningen kämpade hårt för att få behålla ambulansen i Rättvik. Bland annat lade de fram ett förslag om att ambulansen skulle kunna placeras i Räddningstjänstens lokaler norr om samhället. Där behövdes inte heller någon tillbyggnad, vilket krävdes i Leksand.

Motiveringen till ambulansflytten var att det skulle ge en årlig vinst på 290 000 kronor. Eftersom någon vinstredovisning inte kommit till allmänhetens kännedom efter ett år, ställdes nu frågan om hur stor vinsten blivit. Något svar på den frågan kunde inte lämnas utan Gunnar Barke menade att den största vinsten var det goda samarbetet mellan ambulansgrupperna. Ingen ekonomisk vinst, alltså?

En annan fördel var att framkörningstiden för ambulanserna till patienter i södra Dalarna hade kortats. Men det måste ju gå ut över rättvikarna, som får förlängd framkörningstid. Men i det fallet räknar man på ett annat sätt. Ambulanserna befinner sig på olika platser, och någon har räknat ut, att framkörningstiden till Rättvik i snitt har förlängts med 4,5 minuter!

Men vi lever på hoppet om att en dag få ambulansen tillbaka.

Brita Skedung

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons