Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: När verklighetsfrånvända politiker bestämmer blir samhället orättvist

Samhället speglas av maktens verklighetsuppfattning. De flesta styrande vill se fler patrullerande poliser på dagtid, när buset sker på nätterna. Marknadshyror är en ickefråga för riksdagspersoner, då de flesta bor i egenägt boende. Utsatta områden och grupper får inte adekvat stöd, de flesta styrande bor inte i dessa områden eller tillhör dessa grupper. Psykisk ohälsa och stress är stor i samhällsviktiga arbeten så som skola, vård och omsorg – basala pelare som hela samhällsfunktionen vilar på, ändå höjer de styrande inte lönerna.

Varför är det så dåligt betalt? Varför uppskattas inte de samhällsviktiga yrkesgrupperna? Tycker riksdagen verkligen att bankerna och företagen är viktigare än befolkningens, väljarnas, välfärd och välmående?  

Jag skulle önska att alla som satt i riksdagen hade åtminstone 10 års erfarenhet som löntagare på ”golvet” – alltså inte i pappas företag.

Även ungdomarnas synpunkter behövs men för det finns ungdomsförbunden. Ge därför varje ungdomsförbund en plats i riksdagen.

I en osäker värld skulle jag också vilja se att skola, vård, omsorg, infrastruktur och viktig kunskap stannade inom statens försorg. Kanske inte alltid i statens ägo men väl med kontroll av staten. Sverige har redan förlorat viktig kunskap genom försäljningar av bland annat Volvo, Saab, Astra, ASEA med flera. Det är nu dags att stänga gränserna – inte för behövande människor som hotas av död och förföljelse – men väl för de makter som vill utnyttja Sveriges goda vilja, uppfinningsrikedom och öppna samhälle för egen vinnings skull. Varje krona tjänad är inte guld värd.

Tony

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare