Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: När bankerna tävlade om att få förvalta bruksarbetarnas pengar

 
Nedläggningen av Kvarnsvedens pappersbruk
Visa alla artiklar

KP och bankerna På 1930 och -40-talen kunde barnen på Kvarnsvedens skola gå över vägen och upp på andra våningen i KP:s flerfamiljshus Sjöberget till "bankföreståndaren" Kallenberg och sätta in sin en- eller tvåkrona på Sparbanksboken som man fått på någon tidigare födelsedag.

För ett-öringen man hade kunde man få en ettöreskola och för fem-öringen en strut karameller i Ekengrens affär på Lergärdet. 1937 kunde man gå in till skolkioskens Anders Danielsson och anmäla sig att "gå med låda" på magen och sälja godis på Brages matcher på Domnarvsvallen. Det gav 10% = c:a 2 kronor. Då fick man se matcherna gratis för försäljningen var mest före matchen och i halvtid. Det var stora publiksiffror då så publiken kom tidigt.

Bankerna "tävlade" om att på något sätt också få förvalta de KP-anställdas lönekuvert. Så en tid senare öppnade även Handelsbanken ett litet kontor utanför porten till pappersbruket. Men de försvann när Kvarnforsplan kom till och nu finns det inga banker där heller.

Nu sägs det på nyheterna att även KP:s saga är all. Det påminner mig om att när jag började på KP bytte jag av en kille - Jakob Ridderstedt - som hade jobbat där sedan KP:s start.

Dä va bättre förr!

Jojje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare