Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mörkret faller längs väg 938 – varför har lyktstolparna tagits bort?

Vi bor efter väg 938 i Grytnäs by mellan Leksand och Siljansnäs. En väg som är känd av många då den under lång tid var föremål för utredning om den skulle breddas alternativt ny vägsträckning, då den är för smal med hänsyn till den livliga trafiken.

Denna utredning dog bort men för några år sedan byggdes en gång/cykelväg mellan Järnavägen och Västanvik. Avsikten var att bygget skulle fortsätta förbi Grytnäs by mot Siljansnäs men det stoppades då kostnadskalkylen spruckit rejält.

På en sträcka av cirka 600 meter har nu vägbelysningen tagits bort lagom till mörkrets ankomst. Sträckan har två utfarter från allmän väg, busshållplats, postlådor, två bäckraviner utan skyddsräcken och vilda djur på åkrarna invid vägen. I och med att Trafikverket tog ner vägstolparna kapades strömmen så att även en byväg blev strömlös. Något som tydligen kommun inte har något ansvar för att tända upp igen.

En cykel/gångtur om kvällen mot Leksand är en början i kolsvart mörker oskyddad för övrig trafik. Plötsligt i Västanvik möts vi av en stad i ljus! 120 lyktstolpar med ljus gör oss sällskap till Järnavägen på en skyddad gång/cykelbana.

Vi som blev utan detta smörgåsbord på hemmaplan blir nu också utan fem lyktstolpar som funnits som säkerhet/trygghet för oss och övriga trafikanter så länge vi kan minnas. Varför fick inte dessa lyktstolpar stå kvar eller bytas ut, på en väg som redan på 1970-talet ansågs för smal och där ingen gång/cykelväg byggdes trots att behov finns?

Känner sig någon ansvarig manad att svara i detta forum?

Sven-Arne och Sven Börje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare