Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mora måste lägga ner sina förlegade ambitioner

Till Mora kommuns kommunalråd och andra som slösar sin skattefinansierade tid på att tjata om flygplikt till Mora: lägg ner era förlegade ambitioner!

Om det är något som coronakrisen har visat så är det hur lite vi som verkar i Ovansiljan behöver inrikesflyg till Arlanda. Jag är själv egenföretagare med höga inkomster, har kontor i Mora och har genom min verksamhet samarbeten riket och världen runt. I drygt 40 år är jag dessutom med småbarn hemma. Men inte behöver jag flyga till Arlanda inte! Nej, jag ser knappt något behov mer av att flyga i tjänsten. Istället har tjänster som Skype, Zoom och Teams ersatt flygbehovet för oss affärsresenärer till ungefär 80 procent, uppskattar jag.

Kanske blir det utrikesflyg för mig från och med 2021 (när pandemin förhoppningsvis är över) två eller tre gånger per år. Och då tar jag tåget till Arlanda. Eventuellt buss eller bil om det är vinter. Tåget anländer till Arlanda varannan timme (och kanske varje timme om Region Dalarna använder våra skattepengar på ett vettigt sätt). Ett eventuellt inrikesflyg kommer knappast ha den frekvensen.

Varför ska då staten slösa miljoner på att finansiera flyglinjer för sådana som mig? Slösa pengar för att jag på min höjd, totalt sett, ska kunna spara en timme på en resa var några få gånger per år? Något så omoraliskt finns inte på min karta!

Och att någon annan person i Ovansiljan är i större behov att spara tid än mig som ung, föreningsengagerad, höginkomsttagande småbarnspappa tordes knappast finnas.

Därför frågar jag kommunalrådet Anna Hed (C) och ni andra slösare: finns det överhuvudtaget någon i Ovansiljan som är villig att redogöra offentligt hur deras behov av flyget efter corona ser ut? Hur skulle deras behov på något sätt endast kunna tillgodoses av miljoner i statligt stöd för flygplikt? Miljontals kronor som istället skulle kunna gå till tåget som är öppet för alla, inte bara oss höginkomsttagande affärsresenärer. Jag vill läsa hur dessa personer, om de finns, motiverar sina behov nu när pandemin och åratal av avsaknaden av flygservice har visat att ingen flygplikt mellan Mora och Arlanda behövs!

Ekonomen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare