Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mora är värd sin flygplats!

Annons

Är Mora värt en flygplats? Svaret är ja! Och skälen till det är flera: Näringslivet i Mora är väl utvecklat och har internationell verksamhet, Mora är en av Sveriges starkaste kommuner för nyetablering av företag, Dalarna ligger i topp bland länen som har ökat sin export mest under de senaste fem åren enligt Exportkreditnämnden och Mora kan liknas vid Gnosjö i Småland med diversifierade och växande industrier.

Vidare är en flygplats bas för ambulanshelikopter och ambulansflyg. Ytterligare en viktig faktor är att Mora flygplats kan vara en strategisk resurs för flyg som ska stödja samhället under kraftiga väderstörningar som raserar infrastruktur såsom kraftledningar, vägar och järnvägar - och inte minst vid insatser under skogsbränder. Försvinner flygplatsen blir det svårt att bedriva skogsbrandflyg eller att vid behov att ta emot skopande vattensläckningsflygplan.

Vad hindrar att Mora trots alla välgrundade behov inte kan behålla flygplatsen. Jo, det behövs ekonomiskt tillskott i form av statligt stöd. Frågan har två bottnar: Politiskt - och myndighetsbeslut från Trafikverket.

Den senare påstår att järnvägstrafiken är godtagbar för transport till Arlanda. Det är helt fel. Jag har själv ofta tvingats åka ersättningsbuss eller taxi då tåget av olika orsaker inte går. Flyget kan garantera nära 100 procent regularitet.

Så vad behöver göras för att Mora flygplats ska utvecklas?

Miljöpartiets Maj Ardesjö säger att hennes barnbarn kommer att tacka henne om flygplatsen försvinner och utsläppen minskar. Inga barnbarn kommer dock att tacka henne för ett Mora med begränsad framtid. Den satsning på tåg som framförs som alternativ av Miljöpartiet ligger långt borta, kvar står Mora utan flyg.

Bästa Miljöpartiet - tänk stort - fundera på hur man ska få bort all interkontinental flygtrafik över Sverige med utländska bolag och minska så deras inverkan på svenskt klimat.

Socialdemokrater och Centerpartister, kör över Miljöpartiet och se till att Mora får trafikplikt! Det är flygplatsen värd.

Bästa politiker, se om ert rykte. Många felgrundade beslut undergräver förtroendet bland oss väljare. Vad är kostnaden för trafikplikt jämfört med 290 miljoner kronor för en flygplats i Sälen för nöjestrafik?

Tommy Wirén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare