Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Minska oljeberoendet för fredligare värld!

Nästan alla oljeproducenter, utom USA, Kanada och Norge har mer eller mindre totalitära regimer. Väldigt ofta går en stor del av oljeintäkterna till ”kulor och krut”, som i sin tur skapar väpnade angrepp på bland annat de som önskar demokratiska reformer. Om betydligt mindre olja efterfrågas går priset ner och intäkterna för att bedriva krig och förtryck minskar betydligt.

Vi lever nu i en tid när tekniken kan göra oberoende av olja möjligt. Genomarbetade koncept finns för flytande vindkraftverk, som kan producera el för elektrolys av havsvatten till billig vätgas. Den vätgasen kan sedan driva stora och mindre skepp, tåg, lastbilar, bussar och personbilar, alla med bränsleceller. Eventuellt kan kombiverk (gasturbin + ångturbin) med cirka 58 procents verkningsgrad vara lämpligare för stora skepp. Då kan också förlustvärmen brukas ombord.

Bränsleceller har cirka 60 procents verkningsgrad vilket är betydligt bättre än de bästa förbränningsmotorer om cirka 40 procent. År 2025 beräknas Sveriges första batteridrivna flygplan för 19 passagerare vara i kommersiell drift med räckvidd om 40 mil. På andra håll utvecklas större batteridrivna plan med vätgasdrivna bränsleceller för längre räckvidd, vilka förväntas vara i kommersiell drift några år senare.

Förutom fredsaspekten är ren eldrift från sol, vind och vatten och eldrift med vätgas från vindkraft såsom bränsle betydligt miljövänligare än förbränningsmotorer med oljeprodukter som bränsle.

Fredsvän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare