Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE med SVAR DIREKT: Vi har inte fem månaders väntetid till plats på Säbo

Artikel 60 av 64
Byggandet av Prästgärdet
Visa alla artiklar

Ledarskribenten skriver den 13 februari att "genomsnittstiden för att få en plats på Säbo är 5 månader när gränsen är satt till 3 månader - något som kostar mycket pengar för kommunen och ökar belastningen på hemtjänsten".

Fakta är att väntetiden är betydligt kortare.

2017 var genomsnittstiden för att få en plats på SÄBO 68 dagar, 2018 68 dagar, 2019 92 dagar, 2020 45 dagar.

Orsaken till diskrepansen mellan "påståendet" och fakta är att Socialförvaltningen har 3 månader på sig för att utreda behovet av en plats på Säbo och sedan fatta beslut att bevilja eller avslå ansökan. Ovan nämnda genomsnittstider är mätt från beslutsdatum till att en plats är ledig vilket är det relevanta måttet.

Ändå finns det personer som har fått vänta mer än 90 dagar på en plats från att ansökan är beviljad. Det beror givetvis på att ingen plats fanns ledig men det beror också på att vederbörande har sökt till ett specifikt boende för man vill bo i samma kommundel som tidigare. Socialförvaltningen erbjuder under hand en plats när någon blir ledig i kommunens boenden men har givetvis respekt för den äldres vilja att hellre vänta på den önskade platsen än att flytta till en annan kommundel.

Om Socialförvaltningen inte kan erbjuda beslutad plats inom 90 dagar så rapporteras det till socialnämnden, kommunfullmäktige, kommunens revisorer och givetvis Inspektionen för vård och omsorg (IVO). '

IVO har möjlighet att utdela vite men har inte gjort det i vart fall inte min tid som ordförande dvs. från 2015. Det tolkar jag att IVO har godtagit de förklaringar som kommunen har lämnat till fördröjd verkställighet.

Skulle ledarskribentens "påstående" varit korrekt skulle jag och den politiska majoriteten givetvis ha agerat för att försöka lösa detta problem. Socialnämnden är mycket medveten om att tillgången och behovet av platser på Säbo måste harmonisera.

Därför beslöt Socialnämnden att från hösten 2014 flytta korttidsboendet till Skönviksområdet från Enbackagården. Det innebar att vi kunde öka med 10 platser på Enbackagården.

Även det andra påståendet i artikel om antalet personer som har äldreomsorg stämmer inte. "Omkring 500 personer är i behov av hemtjänst, eller plats på korttidsboende eller på SÄBO och behovet bara ökar och ökar".

Fakta är att antalet personer med äldreomsorg har legat stabilt under 500 i vart fall från 2017 då socialnämnden har begärt månadsvisa rapporter. I januari 2017 var det 454, januari 2018 483, januari 2019 469, januari 2020 476 och januari 2021 447.

Socialförvaltningen bedömer att på grund av pågående pandemi kan det finnas personer som behöver äldreomsorg men inte än har ansökt om detta. Vi vet dock att en betydand ökning av personer över 80 år kommer från 2023 och fram till och med 2040.

Sune Hemmingsson (C)

Ordförande i socialnämnden Säters kommun

SVAR DIREKT:

Ledarredaktionen välkomnar att Ivo inte utdelat något vite till Säters kommun. Samtidigt är det myndighetens siffror som visar att väntetiden på särskilt boende i Säter mellan åren 2010 och 2020 skiftat mellan fyra och sex månader – med den vanligaste väntetiden på fem månader

Sune Hemmingsson konstaterar själv att antalet Säterbor som är i behov av hemtjänst eller plats på korttids- eller särskilt boende är "omkring" 500, och som sagt – vi vet att det är ett behov som bara kommer att öka framöver.

I stället för att slå sig för bröstet hade ordförande Hemmingsson kunnat säkerställa att kommunen följde sin egen detaljplan – då hade de äldre i Säter inte behövt vänta fullt lika länga på att boendet skulle bli klart.

Men det tycks vara lättare för ledande kommunpolitiker att kasta över ansvaret för förseningarna på andra.

Gustav Ericsson

Politisk redaktör Södra Dalarnes Tidning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare