Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare – med svar direkt: Obegriplig vinkel på ledartexten – heja på kommuner med klimatambitioner i stället

Lars Strömans ledare den 5/10, där han kritiserar Hedemora med flera kommuner för att ha gått med i Covenant of Mayors (Borgmästaravtalet), är ett långsökt bottennapp.

Vi vet alla att världens länders klimatåtaganden är långt ifrån tillräckliga och att de som ”går före” verkligen behöver uppmuntras och ges kredit för sitt ansvarstagande. När FN:s klimatförhandlingar brustit och juridiskt bindande åtaganden saknats har miljön fått förlita sig på frivilliga initiativ. Ett av många såna är Initiativet med borgmästaravtal med tusentals kommuner och regioner som anslutit sig.

I stället för att bejaka detta, lyckas Ströman hitta en obegriplig vinkling där han kritiserar förebildskommunerna Gagnef, Hedemora, Ludvika och Mora som gått med.

Vi kan bara lösa klimatfrågan genom internationellt samarbete och det är ju inte som Ströman skriver, att någon annan bestämmer hur de ska driva sitt klimatarbete. Kommunerna tar på sig att arbeta utifrån sin egen klimatplan.

Kinas förfärliga beteende och behovet av att stå upp för Taiwan är odiskutabelt, men är ingen anledning att ifrågasätta delaktigheten i rörelsen. Det är lika dumt som att kritisera Sverige för att vi är med i FN där Kina är med, men där Taiwan inte får vara med. Eller att vi är med i Parisavtalet där andra diktaturer är med. Det handlar heller inte om medlemskap i någon organisation där dessa kommuner har rösträtt och ska göras ansvarig för vad andra regioner som anslutit sig gör.

Efterlyser en pudel från Ströman. Smartare vore att heja på kommuner med klimatambitioner!

Lite smartare

SVAR DIREKT: Sverige har ett ansvar i FN för att motverka diktaturer. Och kommuner som går med i en organisation för klimatet har ett ansvar för att den organisationen inte går i den kinesiska diktaturens ledband. Så enkelt är det!

Lars Ströman, ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare