Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Marknadshyror inte bra

Annons

Att tro att ett högre pris på bostäder skulle göra det lättare att skaffa sig kontrakt på en lägenhet rimmar dåligt. Marknadspriser genererar inga nya lägenheter, bara högre hyror. Det är Stockholm ett typexempel på.

Under den högerstyrda alliansregeringen byggdes inga nya lägenheter. Marknadshyrorna steg i höjden eftersom hyrorna då styrdes av marknadskrafterna. Folk slogs om andra och tredjehandskontrakt till skyhöga priser. Tillgång och efterfrågan blir ledorden i marknadssammanhang. Inga nya lägenheter byggs eftersom tillgång gör efterfrågan svagare – vilket i sin tur innebär att de som äger fastigheterna blir lite fattigare genom att tillgång gör att priserna sjunker.

Att ha en egen lägenhet blir bara de rika förunnat. Bygg fler fastigheter så att alla kan bo och ha ett eget kontrakt. Låt staten sköta detta så blir samhället mer jämlikt. Staten ska verka för allmännyttan inte för marknadskrafter.

Helena Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare