Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Många delar i förslaget är fullständigt vansinnigt

Stort tack till Naturskyddsföreningen i Malung-Sälen för er insändare angående Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider. Det har tyvärr varit märkligt tyst från media, naturvårdsorganisationer, fågelklubbar et cetera kring detta förslag som kommer att innebära ett dråpslag för den biologiska mångfalden. Ett beställningsverk från jaktorganisationerna och vissa delar av jordbruksrörelsen och som lagts fram i skuggan av corona. Allt vilt som går att jaga ska skjutas, oavsett vilken art. Oavsett om de är dräktiga eller har ungar.

Precis som ni skriver är många delar i förslaget fullständigt vansinnigt, som exempelvis jakt på ekorre, hermelin och enkelbeckasin. Godtycklig jakt på trana och sångsvan ska tillåtas utan, som idag, tillstånd från länsstyrelsen. Samma naturvårdsverk som gör stor sak av trandansen vid Hornborgasjön!

Tyvärr är detta naturvårdsverk idag allt annat än en försvarare för naturvården utan mer en organisation styrd av starka lobbyintressen, långt ifrån det verk på barrikaderna för naturvården som det en gång var. Jag har själv försökt få en förklaring och argument för deras förkastliga förslag till jakttider, men enbart fått intetsägande svar och hänvisning till deras hemsida.

Det som gör det ännu mera absurt är att förslaget till ”slakttider” ska beslutas av regeringen, där det Miljöpartiet ingår. Det är väl ganska klart att även i det här fallet kommer makten att vara viktigare än att sätta ner foten och stoppa förslaget. Hoppas någon organisation har ork och möjlighet att driva detta till EU-nivå, där man förhoppningsvis kan ge Sverige bakläxa.

Miljöspecialist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare