Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Malin Lernfelt saknar kunskap om svenska som andraspråk!

Svar till ledare "Bra svenska ger integration" (i tidningen 2/6-2020):

Svenska som andraspråk erbjuds elever med ett annat modersmål än svenska. Det är inte ett "stödämne" utan ett eget ämne med en egen kursplan. Svenska som andraspråk ger samma behörighet som ämnet svenska (som modersmål). Det är alltså inte ett ämne där elever "ges undervisning i svenska på en enklare nivå" som Lernfelt skriver. Istället har svenska som andraspråk och svenska samma nationella prov och samma höga krav på kunskapsnivå.

Svenska som andraspråk bedriver varken "enkel" eller "icke-normal" undervisning. Som Malin Lernfelts rubrik säger – "Bra svenska ger integration" – ja! Och just därför finns ämnet svenska som andraspråk och har samma höga krav som ämnet svenska men med lärare utbildade för att undervisa elever som inte har det svenska språket som modersmål.

Svenska som andraspråk har samma status som ämnet svenska. Tyckanden utan någon djupare kunskap, som i Lernfelts ledare, ger budskapet att ämnet inte är på riktigt, är enklare och sämre.

Malin Lernfelts ledare är helt enkelt onyanserad och visar att kunskap om ämnet svenska som andraspråk saknas.

Helena Andersson

Lärare i Svenska som andraspråk för grundskolan och gymnasiet i över 25 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare