Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Makten utgår från folket – utnyttja folkets kunnande!

I Sverige väljer folket ledamöter till riksdagen, som i sin tur utser regeringen. Detta betyder att riksdagen är folkets tjänare och regeringen är riksdagens tjänare. Från tid till annan förefaller politiker och journalister uttala sig och agera som om det omvända skulle gälla, alltså vad som typiskt gäller i en diktatur. Detta är oroväckande.

De allra flesta av riksdagsledamöterna är politiska broilers med mycket begränsad kännedom om det yrkesliv, som övriga medborgare har mycket god erfarenhet av. De tillför alltså inget egentligt kunnande till riksdagen, där lagar stiftas. Därför bör en maximal tid om totalt tre mandatperioder i riksdagen införas för varje ledamot. Då kan personer från yrkeslivet väljas in i riksdagen, göra sin tjänst under 1–3 perioder och därefter återgå till yrkeslivet. Fördelen med detta är att ledamöterna då tillför kunnande, alltså det som politiska broilers i stor utsträckning hyser genuint förakt för.

Till exempel ser vi återkommande bevis på generaldirektörer och andra, som tydligen har blivit tillsatta med svag integritet och dåligt omdöme som främsta meriter, alltså egenskaper vanligt förekommande hos politiska broilers. Vi behöver direktsända utskottsförhör där kunniga ledamöter genom utredning och förhör säkerställer att verksamhetskunnande och integritet blir främsta meriter vid utnämningar.

Demokrativän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare