Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: M och KD ägnar sig åt utstuderad populism

Att Moderaterna och Kristdemokraterna vill behålla och bygga ut kärnkraften är känt. Men nu går partiledarna Ulf Kristersson och Ebba Busch ut och anklagar regeringen för att lägga ner Ringhals 1. Kristersson och Busch vet bättre än så.

Det är nämligen aktiebolagen eller delägarna, Vattenfall och Uniper, som lägger ner Ringhals 1 av ekonomiska skäl. Det bedöms inte vara lönsamt att uppgradera reaktorn till gällande säkerhetskrav. Jämför med bilen som inte går igenom en besiktning – hur gärna vi än vill behålla bilen kommer det att kosta mer än det smakar att få bilen i trafiksäkert skick.

Det finns dock en viktig skillnad mellan bilar och kärnkraftverk: bilen utvärderas mot hur den ursprungligen var konstruerad medan kärnkraftverket utvärderas mot de regler som Strålsäkerhetsmyndigheten har beslutat om efter erfarenheter från bland annat Fukushima.

Moderaterna och Kristdemokraterna försöker få det låta som om vi har ministerstyre i Sverige och att ministrar kan gå in och bestämma hur aktiebolag ska agera vilket alla vet inte tillåtet i Sverige. Däremot har riksdagen bestämt att det är tillåtet att ersätta nedlagda kärnkraftverk med nya men att detta inte ska subventioneras av staten. Inget kraftbolag har dock visat intresse för att bygga nya kärnkraftverk när gamla stoppas – det är för stora affärsrisker med det.

Vill Moderaterna och Kristdemokraterna verkligen bygga mer kärnkraft måste troligen elmarknaden återregleras. Det lär de troligen motsätta sig. Att Moderaterna och Kristdemokraterna skyller regeringen för saker som regeringen inte ska eller kan påverka är inget annat än utstuderad populism, puh!

Olle Berglund, tidigare reaktorsäkerhetsgranskare i Vattenfall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare