Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lugnet - igen

Många är vi som förföras över vad händer på Lugnets skidstadion och naturreservat just nu. Den planerade anläggningen känns mycket omodern och teknokratisk där den planeras gå genom de mest värdefulla kulturmarkerna inom Lugnetreservatet.

Det känns mer 1960- och 70-talsplanering då man mer eller mindre utan tanke på kulturhistoriska värden skövlade till exempel äldre bebyggelse.

I Falun hade man modet att dra i handbromsen innan Elsborg skulle rivas för att ge plats åt en ny planerad infart från Borlänge. Falun hade varit fattigt utan denna stadsdel. Rivningen av varmbadhuset upprör däremot fortfarande många.

Jag uppmanar er styrande i Falun och Länsstyrelsen Dalarna att agera och att tänka igenom om denna anläggning verkligen ska dras enligt planerad sträckning. Dels med tanke på ingreppet i kulturlandskapet men även med tanke på tillgängligheten för rörelsehindrade att använda banan.

Enligt ansökan till allmänna arvsfonden är huvudsyftet att anläggningen ska gynna den gruppen. Med tanke på områdets terräng med branta backar och skarpa kurvor är det svårt att se att hur mindre vältränade i denna grupp kommer att kunna utnyttja banan. Det gäller nog även rullskidåkare som inte tillhör elitmotionärerna.

Ni ansvariga, var modiga och tänk om medans tid är! Den planerade anläggningen är irreversibel. Jag ställer mitt hopp till er.

KS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare