Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Leksands grundskola kostar inte för mycket – den har bara fel budget

Annons

Alla skolor i Leksand drabbas hårt när kommunen ska spara miljonbelopp. Nu kan vi visa att skolan i Leksand i själva verket inte alls kostar mer än den borde. Snarare tvärtom.

Inom kort kommer Leksands politiker ta stora och avgörande beslut i skolfrågan. Fyra skolor, samt ett mellanstadium och ett högstadium kan läggas ned för att täcka kommunens underskott. Även skolorna i centrala Leksand påverkas när budgeten skärs ned.

Det finns inget facit för hur mycket skolan får kosta, men enligt SCB satsar Leksand mindre pengar än nästan alla jämförbara kommuner: kommuner med samma invånarantal, övriga dalakommuner, turistkommuner på landsbygden. I några av jämförelserna är vi rentav sämst i klassen. I Lärarförbundets uppmärksammade skolranking hamnar Leksand dessutom på 228:e plats av 290 vad gäller totalt satsade resurser. Jämfört med exempelvis Rättvik satsar vi 12 700 kronor mindre per elev och år. Det motsvarar nära 18 miljoner kronor mindre per år till bland annat elevhälsa och lärartäthet. 

Även beräkningar av Sveriges kommuner och Landsting, SKL, visar att grundskolan i Leksand inte kostar mer än den borde. 2016 var skolan till och med fyra miljoner billigare än förväntat. Det inkluderar de pengar som politikerna skjutit till i efterhand när skolan inte klarat budgeten.

Vad är det då som kostar? Enligt SKL har kommunen höga kostnader för bland annat gymnasieskolan, hela 16 miljoner kronor mer än förväntat. Samtidigt bygger Leksand mycket just nu, vilket ställer krav på sänkta driftskostnader. Detta enligt kommunens egna ekonomer.

Som vi kan se är det inte grundskolan som orsakat kommunens underskott på 10 miljoner för 2018. Leksands grundskola kostar inte för mycket, den har bara fel budget.

Mer pengar ger inte en bättre skola per automatik, men med rätt resurser skulle Leksand kunna jobba långsiktigt, behålla nära skolor, öka lärartätheten istället för att minska den samt stärka tillgången till elevhälsa. Leksand behöver en seriös satsning på sina skolor. En ambitiös grundskola. En skola att trivas och utvecklas i. En attraktiv arbetsplats som lockar de bästa pedagogerna. En satsning på framtiden.

Föräldrar till barn på Leksands skolor: 

Håkan Danielsson Wahl, Källberget

Kirsten Larsen, Insjön

Daniel Hallor, Källberget

Martina Sandström, Siljansnäs,

Maria Klevemark, Yttermo

Emilie Lindberg, Tällberg

Camilla Nyman, Gärde

Stefan Olsson, Hagen

Marko Pulkkinen, Björsgrop

Maria Rappfors, Rältlindor

Per Rönnegård, Västra Rönnäs

Fredrik Svensson, Djura

Mia Tull, Lycka

Anders Wahl, Östra Rönnäs

Frida Ydringer, Hjortnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare