Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Leksand har bara övertaget då Mora blir övertända - och börjar spela som Leksand

 
Det sista slaget
Visa alla artiklar

Leksand, precis som många lag i Sverige spelar en förlegad typ av hockey som mer eller mindre håller på att fasas ut världen över. Det skriver Anders Nilsson.

Annons

Jag tror inte att utgången i det sista slaget handlar om huruvida Leksand står och nöter skott i burens hörn dagarna i ända. Har du som dessa grabbar spelat hockey sen du var fem år gammal och har någorlunda målsinne så träffar du rätt under goda förutsättningar.

Dessvärre saknas de goda förutsättningarna i LIF. Spelarna kommer inte till kvalitativa målchanser utan får skjuta ur dåliga vinklar och i brist på passningsalternativ, ofta i pressat läge.

LÄS MER: Insändare: Var är alla "trogna" Mora-fans under höstmånaderna när de inte vinner?

Problemet ligger i att Leksand saknar en tydlig spelidé och identitet. Laget värvar in spelare med god statistik på pappret utan att utgå från någon speciell plan. Målskyttet sviker? Dags att se över spelsystemet och fundera kring varför man inte kommer till kvalitativa avslut?

Nej - i stället tar de in en målskytt av rang (Ritola) och förväntar sig att han skall bära vattnet för en klubb som har underpresterat hela säsongen. Det är ingen lösning på det riktiga problemet.

Leksand, precis som många lag i Sverige spelar en förlegad typ av hockey som mer eller mindre håller på att fasas ut världen över.

Tiden för grit, size och hårda slagskott från blå är förbi. Numera är framgångsreceptet speed över fyra linor, lagförsvar där alla hjälper varandra att täcka skott och fylla igen luckorna, man forslar upp pucken snabbt (back, back weakside winger) och man producerar mål genom en hård forecheck där folk störtar in på buren.

LÄS MER: Insändare: Som lillebror vet jag att dagen kommer då storebror inte klarar allt - och i dag fungerar inte Leksands IF som förr

Ta NHL som exempel. För några år sedan vann de stora fysiska lagen som Bruins och Kings. Man pratade om slutspelshockey där det small överallt och varje lag hade minst en enforcer i truppen.

Hur ser det ut nu? Lag som Pens och Blackhawks tar hem det. Små, kvicka lag med rollspelare som forecheckar högt, korta byten och bra diciplin, och slagskämparna spelar i AHL eller är kontraktslösa.

Skillnaden mellan Mora och Leksand? Mora har utformat sin spelidé kring den moderna hockeyn medan Leksand står kvar och stampar i den föråldrade hockeymyllan. Leksands svar på Moras anfall? Försöka sänka tempot och spela mer fysiskt!? Varför inte försöka matcha intensiteten istället?

LÄS MER: Insändare: Supportern som bytt namn till Leksingen - "Lillebror Mora kommer förlora"

Enda perioderna där Leksand har haft övertaget i denna kvalserie är när Mora blir övertända och går ifrån sin spelidé. De börjar spela som Leksand. Då vinner Leksand varje gång. Men när Mora är fokuserade i 5v5, då har inte Leksand något svar, oavsett hur många hjälptränare man byter ut.

Nä, tränartrojkan i Sverige måste föryngras. Och vissa personligheter som får alldeles för mycket utrymme i media (läs Wikegård) och fortsätter förespråka "old time hockey" måste avdramatiseras. Annars kommer den Svenska hockeyn halka efter.

Framåt rött!

Anders Nilsson

LÄS MER: Insändare: Hur är det med skottövningarna i LIF nu för tiden egentligen?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare