Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Leder sotningsmonopolet till oskäliga avgifter för oss villaägare?

Jag är en av många fastighetsägare med öppen spis som med jämna mellanrum förvånas över att det är så dyrt att få en brandskyddskontroll genomförd.

För en tid sedan genomfördes brandskyddskontroll hemma hos mig. Besöket tog mindre än tio minuter och bestod i att sotaren tittade på skorstenen samt de två kaminerna och konstaterade att allt ser bra ut. Någon vecka senare kom fakturan på drygt 1 000 kronor.

Flera hus på gatan besöktes samma eftermiddag och ett grovt överslag ger att sotaren förmodligen fakturerat omkring 4 000–5 000 kronor per timme.

Jag frågade mig varför det är så dyrt och tittade på sotarfirmans årsredovisning. Den visar en riktigt fin vinst när man delar den per anställd.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB:s) hemsida kan man läsa: ”Det är kommunernas uppgift att tillsammans med de som skall utföra kontrollen enas om en rimligt tidsåtgång och därefter fastställa en taxa som anger kostnaden för kontrollen”.

Jag ställer därför frågan till Falu kommun: Hur har man resonerat när man fastställt avgifter för brandskyddskontroll i villor?

Jag är definitivt positiv till att brandskyddskontroller genomförs, det handlar om vår säkerhet och är reglerat i lag. Men är det rimligt att en privat företagare, som har monopol på sina tjänster, styrda av lag, prissatta av kommunens tjänstemän, tar ut avgifter som kraftigt överstiger kostnaderna?

Villaägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare