Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt inte Dalarna bli Tahiti!

Det blir allt svårare för friluftslivet att utnyttja och komma åt Siljans stränder. I takt med att det byggs runt stränderna blir de år efter år allt mer avskärmade.

Min största farhåga är att situationen i förlängningen blir som i Tahiti (jag var där 1989). Där hade byborna sålt sina bästa, havsnära marker till penningstinna intressen som satte upp staket så byborna inte kom åt de sträckor vilka de i generationer hade utnyttjat. "För mig har stället dött", minns jag att en uppgiven bybo berättade för mig.

Jag hoppas att det inte ska gå lika långt som i Tahiti här i Dalarna men med marknadskrafter från utlandet som tänker annorlunda om rörlighet så kan man inte vara säker på utvecklingen.

Det finns nu en unik chans att öppna upp Siljans strand för allmänheten och turister mellan Färnäs och Nusnäs med en cykelväg eftersom att avloppet som nu ligger i vattnet istället ska dras på land. Färnäs- och Nusnäs bys samfällighetsförening (som äger marken närmast sjön) tillsammans med Mora kommun kan göra en gemensam insats för sina bybor och turister. Samordnar man cykelvägen med avloppsbytet bör det inte heller bli så särskilt dyrt.

Jag ser verkligen fram emot att kunna cykla efter Siljans strand precis som man kan göra på en del ställen längs Västkusten. Och jag ser fram emot att kunna njuta av den friheten tillsammans med andra.

Henrik Lundgård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare