Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lär sig dagens elever inte rättstavning?

Hur är det med undervisningen i svenska språket i skolorna i dag? Är den nedlagd?

Jag ser med bestörtning på hur folk, främst yngre, stavar fel och uttrycker sig på märkliga sätt. Senast häromdagen skrev en person på Facebook "bästa vänn". När jag gick i skolan fick jag lära mig att vän stavas med ett "n".

I ett annat exempel var det en person som efterlyste en bortsprungen hund och ville att "om någon ser han..." Enligt min mening skulle det i stället ha stått "om någon ser honom..." Har ordet "honom" tagits bort ur den svenska ordlistan? Det är väldigt vanligt förekommande att det skrivs "han" där det rätteligen borde stått "honom".

Om undervisning i svenska språket fortfarande förekommer i skolorna i dag så vill jag att någon ansvarig person talar om för mig vad det beror på att inte dagens ungdom får lära sig rättstavning. När jag gick i skolan fick vi en bock i kanten på skrivboken när vi stavat fel.

Gnällmåns

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare