Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kritiken mot genomfarten visar stor okunnighet – processen har varit öppen och demokratisk

Jag blir förvånad och rent ut sagt förbannad när jag läser den senaste tidens insändare om den planerade ombyggnaden i Mora. Kraven att ”göra om och göra rätt” är att åsidosätta våra demokratiska spelregler alldeles oavsett vad vi anser i sakfrågan.

Den plan som har beslutats har varit under utarbetande de senaste 3-4 åren (minst). Trafikverket och kommunen har hållit ett antal allmänna informationsmöten. Jag har själv varit på två stycken. Planen har varit utställd och funnits att titta på, både hos Mora kommun och hos Trafikverket. Det har skrivits om den i tidningar och talats om den i radio. Kommunen har haft öppna, offentliga sammanträden för att besluta om planen. Alla Morabor har haft möjlighet att engagera sig och att komma med synpunkter.

På den senaste tidens insändare verkar man tro att det är en ”maffia” från kommunen och Trafikverket som i hemlighet och utan insyn har kokat ihop genomfartsplanen men ingen i Mora kan ha varit okunnig om vad som varit på gång. Och det sedan en lång tid tillbaka!

Att komma med sina protester nu – när alla beslut har fattats och arbetet precis ska komma igång – tyder på en häpnadsväckande okunnighet. Om ni hade fått ändan ur vagnen och engagerat er mot planen för flera år sedan, genom insändare, protestlistor, överklaganden, frågor och debatter vid de politiska sammanträdena så hade ni kanske haft framgång och kunnat väcka en opinion.

Sven Lind skriver att ”det är aldrig för sent att göra rätt”. Men vad skulle det kosta för kommunen och Trafikverket att nu bryta avtalen med entreprenörer? Räcker 10 miljoner kronor? Och statliga medel som går kommunen förbi, när kommer de tillbaka? Nej, inse att tåget har gått. Klockan är inte fem i tolv utan kvart över tolv!

Demokratisk Morabo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare