Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kommunen har mycket att leva upp till nu

Jag råkar lyssna på radion.

Representanter från Hedemora kommun pratar om att de har för avsikt att göra en satsning på Långshyttan för att få folk att flytta dit.

Migrationsverket avvecklar nu sin verksamhet där. Det får till följd att människor måsta flytta och det blir tomma lägenheter.

Nu har kommunen, för ovanlighetens skull, vaknat vad gäller Långshyttans väl och ve. Detta är ett samhälle som under lång tid eftersatts.

Det kan man också se som besökare.

Infarten och centrum gör ingen glad. En infart till ett samhälle säger en hel del om hur man tar hand om sin bygd och ger ett första intryck.

Kommunrepresentanten däremot står på fullaste allvar och påstår att det finns ”Bullerbykänsla” på orten. Som gammal Långshyttebo, med ett annat seende, har jag en helt annan bild.

De gamla bruksorterna var en gång i tiden otroligt vackra och välskötta samhällen. Så även Långshyttan.

Då var de små pärlor, men så är fallet inte i dag.

De faluröda arbetarbostäderna, som var så karaktäristiska för bruksorterna revs för nyare typer av bostäder. Nybo var ett av dessa idylliska områden med faluröda hus, en del av dem finns fortfarande kvar.

I sin forna glans fanns där verklig Bullerbykänsla - i dag ser man ett skräpigt och ovårdat område.

Villaområdena däremot är fortfarande välskötta.

Nu vill kommunen helt plötsligt visa handlingskraft och tar i från tårna när de kallar satsningen för ”Långshyttan – pärlan med potential”.

Jag hade gärna velat höra diskussionerna när man kom fram till namnet. Ordet potential används ofta numer. Man ska se potentialen i många, olika sammanhang.

Det som då krävs är att det finns personer som har idérikedom, estetik, kreativitet och kan visualisera och sedan göra.

Karl-Fredrik på Österlen är en sådan person. Han fick en hel by att blomma upp och har ett eget tv-program.

Så Långshyttebor...

Nu har kommunen tydligen sett potentialen.

Ska de leva upp till sin satsning, värd det namn som satts på den? Få folk att flytta till de lediga lägenheterna och, för alla som bor i Långshyttan, rusta samhället. Då kommer Bullerbykänslan åter att infinna sig.

Ni har mycket annat att se fram emot också - för nu kommer det att hända grejer.

Potentiell inflyttare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare