Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jag hoppas kommunfullmäktige förmår tänka ett varv till

 
Höghus på Åkerö
Visa alla artiklar

Leksand har ett unikt och värdefullt varumärke med en samhällsstruktur där huvudorten Noret har ett komplement med närmare 100 byar. Nu avser kommunstyrelsen förändra Leksands varumärke genom att i den till huvudorten närmsta byn, Åkerö, bygga ett komplex med höga hus som till och med överträffar Norets i byggnadshöjd och boendetäthet. Åkerös lantliga och delvis ålderdomliga miljö förändras drastiskt. Hur tänker man? Är avsikten att fortsätta denna förändring med att skapa stadsliknande miljöer även i Tibble, Ullvi och Siljansnäs?

Leksand har gott om mark för att låta samhället växa på ett sätt där den gamla miljön bibehålls.

Misstanken har vuxit sig stark att kommunen gjort ett oklokt beslut och för hög kostnad köpt mark vid södra brofästet och för att få balans i ekonomin behöver man få in ett högt antal lägenheter på denna mark. En klassisk erfarenhet säger att man inte får tvingas av ett dåligt beslut att ta fler dåliga beslut.

Vid samtal med medlemmar i kommunfullmäktige noterar man att de protester som hörts vid informationsmötena i kommunhuset, ett stort antal insändare och debattartiklar i lokalpressen och många hundra samlade och enskilda protester inte noterats. Dessa insändare har inte bemötts med avvikande synpunkter. I stället refererar man till alla positiva tillrop man hört men som inte kommit till allmän kännedom.

Leksands kommun står inför ett dramatiskt skifte i hur man tänker sig samhällets framtida utveckling. Många samhällen i vårt land har slagit in på denna väg och förstört väl fungerande och mänskliga miljöer för att utveckla ett ”modernare” och tätare boende utan att det behövs. Jag hoppas att kommunfullmäktige förmår tänka ett varv till över detta beslut och bevara Leksands unika varumärke!

Anders Liljas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare