Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inte ens en livsfarlig smitta tycks kunna stoppa Borlänge kommuns snålande och sparande

Kontinuitet. Skyddsutrustning. Skitsnack!

Vi som arbetar inom Borlänge kommuns äldreomsorg får visir tillverkade av overheadplast och disksvampar. All personal ska dela på ett sådant som ska ligga hemma hos vårdtagaren. Det ska spritas av efter användning och sedan ligga där på till exempel hatthyllan i väntan på nästa personal. Munskydd får vi endast använda vid bekräftad covid-19, och då ett begränsat antal.

Säg att den smittade har besök av hemtjänst fyra gånger om dagen, då tilldelas vi fyra stycken munskydd. Skulle vårdtagaren larma eller vara i behov av ett extra tillsynsbesök så står vi där utan. Handskar, skoskydd, förkläden och handsprit är en bristvara. Vad gör vi när det tar slut? Man får ont i magen.

Kontinuitet? Vår enhet har varit indelade i mindre grupper, vilket har varit till fördel både för personal och vårdtagare. Vårdtagarna känner sig trygga med färre olika personer som kommer till deras hem och vi har mer koll på deras mående, status, rutiner.

Vi har lättare att hålla koll på när till exempel mediciner, inkontinensskydd med mera behöver beställas. Nu ska vi bli en enda grupp, vilket innebär att all personal ska åka runt mellan alla brukare. Och det blir många.

Nu i corona-tider kan det tyckas att man skulle försöka begränsa antalet personal som vårdtagaren träffar, men icke. Inte ens en livsfarlig smitta tycks kunna stoppa Borlänge kommuns snålande och sparande.

Undersköterska

Svar direkt:

Jag förstår att det kan finnas många frågor kring hanteringen av coronaviruset. Ni har en viktig och tuff uppgift och ni gör ett beundransvärt arbete.

Tillsammans med Region Dalarna och övriga kommuner samråder vi om hur vi ska arbeta. När det gäller skyddsutrustning samverkar Borlänge kommun särskilt med smittskyddsenheten vid regionen och övriga kommuner i länet. Genom det har vi bland annat säkrat tillgången till den utrustning som vi behöver för att kunna följa riktlinjer och rekommendationer. Det innebär till exempel att Borlänge kommun från och med denna vecka enbart ska använda säkerhetsklassade visir och att vi också fortsättningsvis använder munskydd som komplement vid särskilda vårdtillfällen.

Enligt smittskyddsenheten på Region Dalarna är det säkraste alternativet att ha skyddsutrustningen hemma hos omsorgstagaren. Personbunden skyddsutrustning skulle kunna innebära att medarbetare möter flera omsorgstagare med samma skyddsutrustning, vilket skulle öka risken för smitta. Om ni riskerar att utsättas för kroppsvätskor i vård av någon med misstänkt eller konstaterad smitta ska ni använda munskydd om visiret inte täcker hela ansiktet. Övrig användning av munskydd kan bidra till falsk trygghet och riskerar även att användas på fel sätt.

Kontinuitet för både brukarnas och personalens skull är förstås viktigt, vi gör vårt yttersta för att det ska vara så optimalt som möjligt, och vi är medvetna om att vi inte når hela vägen. I det sammanhanget är det extra viktigt att skydda sig själv och andra från smitta genom att vara mycket noga med de basala hygienrutinerna och stanna hemma om man känner minsta symtom. Som en del i det här har samtliga medarbetare erbjudits en utbildning i covid-19 och basala hygienrutiner. Fram till och med den här veckan har ca 2800 medarbetare genomfört den. Det är viktigt att ni har tillgång till den utrustning och den kunskap ni behöver för att kunna fortsätta med ert viktiga arbete. Vårt gemensamma uppdrag är att tillsammans begränsa smittspridningen.

Om jag uppfattat det rätt är du som går under signaturen ”Undersköterska” anställd inom vård och omsorg i Borlänge kommun. Utifrån det du har skrivit i insändaren vill jag rekommendera dig att prata med din närmaste chef, dels för att få stöd i den oro du beskriver och dels säkerställa att ni har tillgång till den skyddsutrustning ni behöver utifrån gällande riktlinjer. Borlänge kommun har god tillgång till kvalitetssäkrad skyddsutrustning, såsom nitrilhandskar, visir, munskydd och platsförkläden, så att du och dina kollegor aldrig ska behöva ha ont i magen av oro.

Anna Andersson, chef för sociala sektorn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare