Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingen gör något radikalt för att hjälpa Sveriges fattigpensionärer

Det beräknas finnas cirka 350.000 pensionärer i Sverige vilka har en pension på cirka 12.100 kronor brutto/månad, vilket är den EU-norm som betecknar en fattigpensionär.

I EU beräknas cirka 14 procent befinna sig där vilket innebär att Sverige då har högst antal fattigpensionärer av den totala befolkningen! I Sverige beskattas dessutom pensionerna högre än arbetsinkomster, vilket vi är ensamma om i hela världen. Därför har våra omtänksamma politiker infört exempelvis bostadsbidrag men detta får du inte om du har en ”förmögenhet” i exempelvis ett eget hus.

Merparten av fattigpensionärerna är kvinnor som jobbat, tagit hand om hem och barn och nu av staten ”premieras” med fattigpension. Ingen i det politiska systemet eller pensionärsorganisationerna gör något radikalt för att ta bort denna skamfläck. Statsministern borde skämmas när han i internationella sammanhang bröstar sig och framhäver vår välfärdsstat. Tänk om bara 10 procent av fattigpensionärerna satte sig utanför Riksdagen och andra offentliga platser med tiggarskålen i hand. Då skulle frågan uppmärksammas. Vilket eko i världen detta skulle ge! Internationella TV-bolag intervjuar en tiggande pensionär i välfärdslandet Sverige. Löfven skulle få stå och skämmas i EU, i FN med mera. Fattigpensionärerna kommer bara att bli fler och fler. Skall det bli en ändring måste radikala åtgärder till, exempelvis att skattebefria alla pensioner under 20.000 kronor/månad.

Kent Bladfält, pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare