Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingen elbrist i Sverige – offra inte naturen i vår kommun

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

REPLIK: Till Svensk Vindenergis vd Charlotte Unger Larsons inlägg "Vindkraft på Ripfjället är ett bidrag till framtidens försörjningstrygghet" den 22/9.

Charlotte Unger Larson medger i en replik att det inte råder brist på el i Sverige, utan att det framförallt handlar om kapacitetsbrist i elnätet inom landet. Fastän partsorganet Svensk Vindenergis vd är väl medveten om Sveriges stora nettoexport av el, så finner hon ingen anledning att inte stödja en utbyggnad av tyska Wpd:s vindkraftpark på Ripfjället.

Till skillnad från Malung-Sälens kommunlednings framhärdande att folkomröstningen enbart skulle handla om Ripfjället, så framgår av repliken att Ripfjällets vindkraftspark ingår i den framtida vindkraftsutbyggnaden i stort för att möta klimatmålen. Det kan i ett fall som detta på sikt innebära att hela 276 stora vindkraftverk byggs i kommunen.

Trots att Sverige sedan länge har ett stort elöverskott som exporteras så ökar vindkraftsproduktionen från för närvarande 20 TWh genom tillståndsgivna vindkraftverk till 45 TWh om tre år (enligt riksdagsprotokoll 11/9 2020).

Det finns alltså i dag ingen saklig grund i form av elbrist för att offra naturen mot folkets vilja i Malung-Sälens kommun. Medborgare, rösta nej till vindkraftsprojektet Ripfjället.

Then Swänska Argus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare