Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inför regelbundna hälsosamtal – motivation och kunskap kan ge Dalfolket längre liv

Västerbottningarna lever sammanlagt 3 000 år längre tack vare regelbundna hälsoundersökningar. Det vill Centerpartiet att Dalfolket också ska få göra. Ekonomiskt är besparingen för sjukvården betydligt större än kostnaden. Det visar en utvärdering som gjorts vid Umeå universitet.

Centerpartiets motion om att införa hälsosamtal bifölls i landstingsfullmäktige i september 2017. Nu hoppas vi att invånarna i Dalarna snart ska erbjudas hälsosamtal likt Västerbotten från och med 30 år och med 10 års mellanrum.

Vi vill att vårdcentralen ska ges större möjlighet att jobba med livsstilsfrågor. Kunskap om hälsofrämjande och förebyggande insatser finns och måste i större utsträckning användas till att motivera Dalfolket till att ta ett större ansvar för sin egen hälsa och livsstil.

Hälsosamtalen syftar inte främst till att söka sjukdomar. I stället ger det Dalfolket kunskap och motivation för ett friskare och längre liv!

Lena Reyier (C), oppositionsråd Landstinget Dalarna

Mathias Westin (C), ersättare landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare