Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: I Sverige måste vi göra vad vi kan för att minska utsläppen

Svar: Nej, det är inte CCW eller transportsektorn i Sverige som förstör klimatet. CCW är en symbol för det fossilberoende transportsystem vi har och som bidrar till en stor del av utsläppen i Sverige.

Ja, kineserna släpper per person ut mer koldioxid än vad vi gör. Som du så riktigt påpekar är vi gynnade av vattenkraften och dessutom av att en stor del av våra utsläpp genom konsumtion av kinesiska varor, belastar deras utsläpp. Men det är väl ingen anledning att inte minska våra utsläpp här så mycket och så fort det går. De ligger fortfarande långt över vad som är målet för ett fossilfritt samhälle. Om var och en sopar framför sin dörr blir hela gatan ren, sa min gamla mor.

Ja, vi kräver absolut effektivare politiska åtgärder. Vi behöver inte heller vänta på ny forskning. Den kunskap som behövs för att ställa om till ett fossilfritt samhälle finns redan. Det är den politiska vilja att ta till sig kunskapen och modet att fatta nödvändiga politiska beslut som saknas.

I Sverige måste vi göra vad vi kan för att minska utsläppen. Dels för att alla minskningar av utsläpp har betydelse, var de än sker, dels för att få trovärdighet när Sverige i internationella förhandlingar arbetar för att få till de globala överenskommelser som fordras för att rädda klimatet. Sverige är också på många områden ett föregångsland vad gäller att utveckla ny teknik och här har vi ett utmärkt tillfälle att visa vad vi kan.

Heléne Wiberg

Deltagare i Fridays For Future i Rättvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare