Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur värderar politiker kvalitet och trygghet på äldreboenden?

Annons

Jag skäms som kommuninnevånare i Mora över att det finns idéer om att Saxnäs äldreboende ska privatiseras. Har beslutsfattande kommunalpolitiker tappat verklighetsförankringen om ert politiska ansvar? Är det endast pengar som styr? Finns det ingen empati eller etiskt politikeransvar kvar för boenden på Saxnäs?

Det finns redan alternativ drift av äldreboende till exempel på Tomtebo. Har Tomtebo äldreboende kunnat påvisa stor lönsamhet och kvalitet?

Inbesparingar av äldreomsorg brukar oftast ha att göra med lägre kostnader för personal vilket i praktiken innebär lägre personalbemanning. Hur ska Mora kommun leva upp till en bra äldreomsorg i framtiden? Det är hög tid att värna om handikappade och äldre personer som behöver särskilt boende på Saxnäs, inom hela Mora kommun samt i hela Sverige. Dessa människor behöver ha fortsatt stabilitet och trygghet i sitt boende. Likväl ska anhöriga inte behöva oroa sig för ständiga nedskärningar som har pågått en längre tid.

Hur många kommunalpolitiker har personlig erfarenhet om privatisering av äldreboende? Det är dags att dessa företrädare, för oss vanliga medborgare, praktiserar i verkligheten på Saxnäs och övriga äldreboenden, likväl som i hemtjänsten.

Hur kan en verksamhet bli bättre av att personalstyrkan minskas eller personalens villkor försämras? Min erfarenhet som tidigare yrkesverksam arbetsterapeut, är att äldreomsorgen behöver mer resurser och inte mindre. Vem kommer orka med att arbeta inom äldreomsorgen i framtiden om det hela tiden görs nedskärningar?

Christina Börjesson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare