Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur ser regionen på plasmabehandling?

Artros drabbar en mycket stor andel av oss, främst då med stigande ålder. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män. Det kan gälla värk med ont i leder, där rygg och nacke dominerar men även andra leder är utsatta. För många blir sjukskrivning aktuell.

Många metoder finns för behandling av artros: anti-inflammatorisk medicinering, anpassad träning, sjukgymnastisk behandling, smärtskola med mera. Allt detta kan idag ingå i det medicinska högkostnadsskyddet. Förutom detta finns en behandling som ligger utanför det som regionen subventionerar. Det gäller en gammal behandling som benämns plasmabehandling. Alternativa benämningar är ACP och PRP.

Man lämnar ett blodprov vilket behandlas så att blodplasman separeras ur blodet. Därefter injiceras plasman i till exempel ett artrosdrabbat knä. Hela behandlingen tar endast cirka 20 minuter att genomföra. Idag kostar en injektion cirka 3000 kronor hos privata aktörer och för långvarig effekt bör cirka fyra injektioner totalt ges under en period av cirka ett halvår.

Min undran är hur regionen ser på denna typ av behandling? Idag kan sägas att man måste ha god ekonomi för att behandlas på detta sätt. Att behandlingen inte ingår i högkostnadsskyddet, beror det på att effekten inte anses god eller är det en restriktion beroende på kostnadsbegränsning inom vårt sjukvårdssystem? Vad säger regionens företrädare?

Erik Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare