Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur ser det ut i Falun idag?

Annons

Falu kommun har 100 miljoner kronor i sparbeting. Jag läser att undersköterskorna protesterar i Falun. Man drar ner bemanningen vid deras arbetsplatser mer och mer.

I skenet av detta är det intressant att anlägga ett helikopterperspektiv och, med de nedskärningar som nu är aktuella, tänka på Skattebetalarnas gamla rapport ”Om kommunen prioriterar annorlunda” som i och för sig avser år 2014.

Man tittade i rapporten på kommunala utgiftsområden utanför vård, skola och omsorg. Det innebär områden som kultur och fritid, politisk verksamhet, infrastruktur och skydd med mera. Alltså de kostnader som kan anses ligga utanför kärnverksamheten.

De mest frikostiga kommunerna i landet låg vid 18,8 procent och de minst vid 10,2 procent av totalbudgeten. Man hade storleksindelat kommunerna för att få en någorlunda rättvis indelning. För Falun var resultatet att 15,4 procent lades på dessa områden.

Skulle Falun spendera som genomsnittet inom gruppen så skulle för år 2014 cirka 77 miljoner kronor ha sparats. Falun lade detta år nästan dubbelt så mycket på kultur och fritid som övriga kommuner i Dalarna. Hur är det idag? Lever kommunen upp till att värna kärnverksamheterna? Man brukar tala om vård, skola och omsorg som kärnverksamheter. Inte kultur och fritid. Hur ser sparbetinget ut där?

Undrande Falubo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare