Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur kan facket vara förvånade?

Att Stora Enso vill sluta tillverka tidningspapper i Borlänge skildras som en oväntad blixt från himlen för facket. Men facket måste ju åratal i förväg ha sett det komma. Att tryckta tidningar i konkurrens med etermedia säljer färre exemplar är känt sedan länge.

Därför var frågan knappast om utan när Kvarnsveden skulle anpassa sig till denna nya verklighet, att minska eller lägga ned produktionen av tidningspapper.

Uppgiften för facket blir då inte att hårdnackat försvara ett hopplöst läge utan att komma med förslag till annan verksamhet. Om fack och företagsledning slutar se varandra som fiender utan som två parter med gemensamma möjligheter, kan de rimligen finna konstruktiva lösningar.

Men då måste de släppa sina politiska och ideologiska låsningar till etablerade partier och organisationer. Annars skulle vi fortfarande leva med tunnbinderier och vinddrivna mjölkvarnar.

Tege Tornvall, Leksand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare