Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur blir framtidens mobiltäckning i Dalarna, egentligen?

Telia har gått ut med att i slutet av 2025 ska deras GSM och 3G-nät vara avvecklade, och kommer att ersättas med 4G och 5G, vilket gör att nedladdningshastigheterna kommer att förbättras markant.

Men hur blir täckningen? Om man tittar på deras täckningskartor så ser man att GSM-nätet har en överlägsen täckning i Dalarna. Om man går utanför länet så kan man konstatera att både Vänern och Vättern har bra täckning via GSM-nätet, och samma sak gäller längs hela landets kuster. En GSM-sändare har en räckvidd på upp till 70 kilometer med funktionen "Extended Range". Hur långt når egentligen det framtida 4G/5G-nätet? Telia uppger att de ska bygga helt nya master i Dalarna och de sex andra skogslänen, men hur många nya master kommer man egentligen att bygga?

Kommer yttäckningen att försämras jämfört med dagens GSM-nät?

Om man råkar köra i diket längs en lågtrafikerad väg, eller skada sig i skogen så har man större glädje av att kunna ringa överhuvudtaget, än att kunna ladda ner en film snabbare när man sitter i en större tätort.

Telia-kund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel