Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hatten av för Orsa Besparingsskog

I dessa tider uppmanas vi alla att i möjligaste mån gynna våra lokala företagare för att hjälpa så många som möjligt att ta sig igenom en tuff tid. Syftet är att i grunden bärkraftiga företag ska finnas kvar då krisen är över. Nu kommer ett glädjande besked från Orsa Besparingsskog, man avser dra sitt strå till stacken för att hjälpa kommunens företag.

Upplägget är att lokala företag som har det finansiellt tungt uppmanas vända sig till besparingsskogen med ett erbjudande. Det kan gälla en vara, en tjänst, erbjuda en upplevelse, ja, det mesta som kan vara till nytta eller glädje antingen för besparingsskogen eller Orsas innevånare. Syftet är att hjälpa ortens lokala, företrädesvis små bolag, som inte till fullo kan ta del av statliga krispaket.

Historiskt har Orsa Besparingsskogs stöd till kommuninnevånarna varit stora och ännu idag är bidraget till exempelvis vårt lokala vägnät betydande, men det initiativ man nu tar är nytt i modern tid. I våra trakter har dock fler än Orsaborna vant sig med stöd, inte minst från samfälligheter som tidigare lämnat omfattande stöd till verksamheter byarna gemensamt haft nytta och glädje av. Dock har lagstiftningen gällande samfälligheter ändrats så att deras stöd endast får tillfalla delägare, inte bygden i stort, vilket omöjliggör insatser motsvarande det Orsa Besparingsskog tagit initiativ till.

Besparingsskogar lyder under en egen lagstiftning och enligt den ska avkastningen användas till nytta för delägare eller ortsbefolkning.

Som kommuninnevånare är jag djupt tacksam att bo på en ort där det finns en besparingsskog, med de möjligheter till stöd det ger. Som delägare är jag glad och stolt över att Orsa Besparingsskog tar detta, möjligen ovanliga, men vällovliga initiativ för att underlätta den närmaste framtiden för våra små företag, något vi alla kommer att ha glädje av då vi väl ridit ut stormen.

Carita Bäcklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare