Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Har tvingats göra medicinska prioriteringar

Replik till Ett enormt slöseri med skattepengar.

Det har varit akut brist på hygienartiklar/skyddsmaterial i hela vårdsverige på grund av den pågående coronapandemin. Hela vården har behövt kraftsamla för att kunna ta hand om de allra sjukaste i covid-19. Region Dalarna har tvingats göra medicinska prioriteringar vilken vård och tandvård som ska/kan bedrivas och i den prioriteringsordningen är den ordinarie tandvårdsverksamheten lägst prioriterad, medan akut tandvård prioriteras högt.

Folktandvården i Dalarna har under de senaste månaderna på grund av den rådande situationen haft minimal tilldelning av hygienartiklar/skyddsmaterial. Folktandvårdens kliniker har i likhet med till exempel Folktandvården i Stockholm i ett tidigt skede av pandemin, när leveransproblemen var som störst, fått lämna ifrån sig delar av sitt lager för att trygga tillgången inom hälso- och sjukvården i Dalarna.

Belastningen på regionens centrala beredskapslager och upphandlingsavdelning har varit mycket stor. Folktandvården har därför tillsatt en egen inköpsgrupp för att försöka trygga tillgången på hygienartiklar, främst för att trygga den akuta verksamheten. Nu arbetar gruppen för att återgång till normal verksamhet ska kunna göras så snart som möjligt. Regionen ser nu en ljusning på världsmarknaden gällande tillgången till hygienartiklar. Vår förhoppning är att vi successivt ska kunna öka ordinarie tandvårdsverksamhet under sommaren för att under tidig höst kunna ha en mer normal verksamhet. 

Karin Gunnars Hellgren

Förvaltningschef, Folktandvården Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare