Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gustav Vasa borde vändas mot målportalen

Alla som har åkt Vasaloppet vet hur det känns att komma upp på Vasagatan i Mora och glida förbi Zornmuseet, kyrkan och klockstapeln för att slutligen gå i mål hos Gustav Vasa.

På sin tid talade Gustav till kyrkfolket vid kyrkan. Som kung blev han dock inte kyrkans bäste vän. När en staty av honom skulle resas blev det en bit bort från kyrkan. Det naturliga målet för Vasaloppet var vid statyn – där störde man inte kyrkans verksamhet.

När tävlingarna pågår behöver man numera stora, fria ytor bakom målet. Genom tur råkar vi nu ha det. Vi ska vara rädd om dem ytorna – de får inte byggas bort.

Det är bara en ändring jag kan tänka mig. Statyn borde vridas så att Gustav talar mot kyrkfolket. Då skulle han även kunna tala och heja på alla som glider in under målportalen. Idag vänder han istället ryggen mot alla. Vem får vända honom?

Vasaloppet liknar en höna som värper guldägg. Henne ska vi vara rädd om. Hon får inte motas undan. Rädda nuvarande Vasaloppets utformning genom att satsa på kringfarten. Ett lappkast i Sälen har satt Mora på kartan!

Anders Flodin, Mora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare