Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Grängespolitiker – var finns ni?

Kommunfullmäktige (KF) är Ludvika kommuns högsta beslutande organ. Av 45 ledamöter är tio bosatta i Grängesberg. Fem är ersättare.

I Grängesberg finns många som på olika sätt jobbar för Grängesberg. De finns i företag, föreningar och organisationer. Alla är beroende av initiativ och stöd från dem som har fått förtroendet att representera Grängesberg i politiken.

Jag är ordförande i Grängesbergs Hembygdsgille. Under ett par års tid har jag hört mycket gnäll och gny från Grängesbergare som är missnöjda. Nästan alltid handlar det om att kommunen inte bryr sig om Grängesberg. ”I Ludvika, där finns det pengar… Annat var det när vi hörde till Grangärde kommun.”

Men nu finns det ju faktiskt politiker i fullmäktige som är Grängesbergare, eller som har Grängesberg som adress i kommunens lista över förtroendevalda. Och de ska självklart föra Grängesbergs talan. Men varför syns de inte?

I Grängesberg finns det tyvärr flera saker som verkligen syns, både för de boende och för de som kommer som besökare. Det är förfärligt att två av lavarna (Jakobina och Centralschaktet) måste stå stängslade därför att puts och mursten faller ner. Grängesberg har fått ett nytt rasområde.

Tills för två år sedan gick Lombergshjulet. Det var en påminnelse om hur gruvdriften var beroende av vattenkraft innan elkraften tog över för drygt 100 år sedan. Hjulet har under 20 års tid varit en turistattraktion. Nu håller det på att förfalla, men kommer nog att klara några år till innan det rasar ner i vattengraven.

Många som kommer till Grängesberg vill titta närmare på Ludvika kommuns vackraste byggnad, Cassels. När de kör tillbaka ner för backen kan inte kontrasten vara större. Från vackra Cassels möts de av stackars Jakobina som bara blir fulare och fulare.

Var finns våra folkvalda Grängespolitiker? Sitter de på läktaren med armarna i kors och och bara tyst tittar på vad som händer?

Lennart Hedberg

Ordförande Grängesbergs Hembygdsgille

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare