Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Gör en ny folkomröstning om Ripfjället och vindkraften

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

Gör en ny folkomröstning om vindkraft på Ripfjället i anslutning till riksdags-, region- och kommunfullmäktigevalet den 11 september 2022.

I valet till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 9 september 2018 röstade 6 892 personer, vilket är 84,4 procent i Malung-Sälens kommun.

I folkomröstningen om vindkraften på Ripfjället den 27 september 2020 röstade 4 993, vilket är 61 procent i Malung-Sälens kommun. Nej-sidan ”vann” då med 375 röster.

Det är uppenbart att resultatet i folkomröstningen och uppslutningen inte gav en klar bild av hur Malung-Sälenborna ser på vindkraften på Ripfjället, utan valresultatet har delat samhället och skapat mycket osämja.

Skulle valdeltagandet 2022 bli som valet 2018 torde betydligt fler rösta om vindkraften på Ripfjället, runt 6 900 i stället för 4 993.

En folkomröstning i anknytning till riksdags-, region- och kommunfullmäktigevalet den 11 september 2022 skulle då inte bara bli rådgivande utan resultatet är då bindande och därmed skulle det vara betydligt lättare att acceptera ett valresultat från alla.

Lars Nilsson, kristdemokrat i Malung-Sälen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare