Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Glädjen att se fram emot att få gå ner och äta en gemensam måltid med andra tas bort

Öppet brev till Bert Persson

Känner att jag måste reagera. Upprördheten är stor över Mora Socialnämnd med Bert Person i ledningen angående beslutet om att stänga matserveringen på äldreboenden i Mora.

Det är det stora samtalsämnet jag hör i butiker på stan, personalrum och nu senast när jag var på Loppis. ”En av orsakerna till att mamma fick flytta till äldreboendet var att hon skulle få ökad aptit och känna glädje över att få gå till matsalen och känna gemenskap genom att äta tillsammans med andra.

Bert säger i tidningen att de fortfarande kan gå till matsalen och äta tillsammans med sina matlådor. Men personalen har inte fått någon information hur det ska gå till praktiskt.

Ska maten värmas i de boendes rum och sen ”transporteras” till matsalen? Ska man gå med den boende först och sen gå tillbaka för att hämta maten? Eller ska kommunen köpa in flera mikrougnar som står i matsalen? Men maten ska transporteras till matsalen.

Är tanken att nu ska maten ätas ur matlådor eller vem ska sköta disken av tallrikar, bestick och glas? Samt de som väljer att äta på sina rum också får disk.

Mora kommuns policy om miljötänk och hållbarhet, beskriv den för mig med alla matlådor av plast… Ska olika matdistributörer gå in olika lägenheter med maten i kylskåpen? Vilka regler och lagar kommer att gälla nu för de boendes mat angående hygien och livsmedel?

Idag tycks all forskning om äldre vara samstämmig i vikten av rörelse och stimulans av olika aktiviteter som håller hjärnan och tanken igång. Nu känns det som ni sätter spiken i kistan när glädjen att se fram emot att få gå ner och äta en gemensam måltid med andra tas bort.

Upprörd Morabo!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare