Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Gärna gratis mensskydd – men också drägliga arbetsvillkor i kvinnodominerade yrken!

Artikel 4 av 4
Smedjebacken först med mensskydd på kommunala arbetsplatser
Visa alla artiklar

Lagom till den internationella kvinnodagen den 8 mars presenterade Smedjebackens kommunledning nyheten att kostnadsfria mensskydd ska tillhandahållas på toaletter på skolor och kommunala arbetsplatser. Ludvikas kommunledning med kommunalråden Leif Pettersson (S) och Håge Persson (M) var inte sena med att följa efter och kunde redan dagen efter, den 9 mars, berätta att kommunstyrelsens arbetsutskott enhälligt beslutat att frågan om kostnadsfria mensskydd på kommunens toaletter skulle utredas.

Detta är en mycket positiv nyhet – självklart bör kommunen tillhandahålla mensskydd på samma sätt som man tillhandahåller toalettpapper, tvål och pappershanddukar på toaletterna. Att begränsa utbudet av hygienartiklar till endast sådana som män har behov av är knappast rimligt för en kommun som eftersträvar jämlikhet.

Tyvärr är initiativet om kostnadsfria mensskydd inte särskilt representativt för Ludvikas kommunpolitik när det gäller hur den politiska styrningen påverkar kvinnor. Att tillhandahålla kostnadsfria bindor och tamponger på skolans eller arbetsplatsens toaletter är bra, men det behövs mycket mer än så. Kvinnodominerade kommunala yrken inom vård och omsorg kännetecknas i dagsläget av underbemanning, låga löner och otrygga anställningar i form av timvikariat. Den styrande majoriteten i Ludvika kommun (S, M, L och KD) har lagt en budget som innebär ytterligare minskad bemanning i skola och omsorg, vilket är ett hårt slag mot personal som redan idag har mycket ansträngd arbetssituation.

Gärna kostnadsfria mensskydd – men också drägliga arbetsvillkor i kvinnodominerade yrken!

Ida Friberg Vänsterpartiet Ludvika

Lars Handegard Vänsterpartiet Ludvika

Nall Anneli Bringås Vänsterpartiet Ludvika

Sten G Johansson Vänsterpartiet Ludvika

Audrina Handegard Vänsterpartiet Ludvika

Tommy Håkansson Vänsterpartiet Ludvika

Hans Esselöv Vänsterpartiet Ludvika

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips