Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fler måste inse värdet av de små gårdarnas mosaik i skogslandskapet

Småbrukets betydelse har på senare tid synliggjorts i den mediala diskussionen. Äntligen, utbrister vi i fäbodrörelsen. För det är dags att vi blir fler som ser värdet av fäbod- och utmarksbruk – som ser betydelsen av de små gårdarnas mosaik i landskapet och som förstår vikten av fäbodarnas roll i skogslandskapet.

Från fäbodrörelsen är vi övertygade om att det finns en stor outnyttjad foderareal i vår svenska skog som motsvarar flera miljarder kronor. Dessa resurser kan tas tillvara genom ett mer aktivt bete i skogen vilket kan möjliggöras genom att bland annat skapa bättre ekonomiska förutsättningar för småbruk i olika former.

Redan idag utgår olika bidrag för att hålla djur i fäbodmiljöer, till exempel för bevarande av biologisk mångfald. Både ur ett socialt och ett miljömässigt hållbarhetsperspektiv fungerar fäbodbruket alldeles utmärkt. Trots hårt arbetande brukare så är det dock långt ifrån ekonomiskt hållbart. Bidragen är för små och priset på livsmedlen för låga. Höjda bidrag och höjda priser som visar mervärdet för lokalproducerade produkter skulle istället säkra fäbodbrukets framtid som hållbar livsstil. Fäbodbruket kan då bli den verkligt stora utmanaren för en hållbar utveckling!

Blommor och andra rödlistade arter lever i fäbodbruket i symbios med djur och brukare. Utan ett aktivt brukande kommer många av de små fäbodöar som fortfarande finns i skogslandskapet att försvinna. För att möjliggöra det nödvändiga aktiva brukandet måste även lagar och regler förenklas. Nuvarande regeltillämpning försvårar småskalig produktion av till exempel ost och smör. Det är inte en hållbar väg för framtiden. Småskalighetens fördelar bör istället utnyttjas och när direktförsäljning av produkter sker i liten skala borde eventuella uppkomna problem helt enkelt kunna spåras genom att fråga producenten vilka som har köpt produkten. Fäbodrörelsen anser alltså att det ska vara ekonomiskt försvarbart att driva småbruk – det är det inte idag.

Vi i fäbodrörelsen vill också att tusen blommor ska blomma om och om igen genom att se till att vi har småbrukare som bedriver ett aktivt bete på skogen som det också går att leva på. Idag står många fäbodvallar tomma från fäfot – de växer igen och ruttnar ner. Andra har utvecklats till rena sommarstugeområden vilket riskerar att bromsa ett aktivt brukande. Det gäller att tänka nytt. I flera fall skulle marker kunna arrenderas ut för att återigen användas men med lite nya, kreativa synsätt. Det är inte själva ägandet som avgör eller utgör den biologiska mångfalden. Det är ett aktivt brukande. Fäbodrörelsen arbetar därför bland annat för:

• Nya former för ersättningar som utgår från brukarens och brukandets förutsättningar.

• Höjda och förändrade ersättningsnivåer.

• Samordnad myndighetsfunktion för utveckling och stöd till fäbodbruket.

• Rovdjurspolitik där brukarna och tamdjurens intressen står i centrum.

Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk

Kenneth Johansson, ordförande, Falun

Olle Berglund, styrelseledamot, Ovanåker

Dennis Olsson, styrelseledamot, Gävle

Carin Gisslén-Schönning, styrelseledamot, Holmsveden

Victoria Johansson Törnqvist, styrelse ledamot, Bjursås 

John Arne Thyselius, styrelseledamot, Åsarna

Ingela Kåreskog, styrelseledamot, Stöllet

Svante Johansson, styrelseledamot, Ytterhogdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare