Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Får inte flytta

Visst vill vi alla våra äldre allt gott? Visst vill vi att de ska få ha det bra på ålderns höst? Visst vill vi alltid ge dem lite livskvalitet och speciellt i dessa tider då vi säger till dem att de inte ens får gå ut?

Jag tror att alla vill ge sina äldre det bästa som går att få. Men inte Tunabyggen. För på Tunabyggen har man regler att följa slaviskt. Regler som man troligen hittat på själv.

Min ex-svärgubbe har passerat 80 med god marginal. Han förlorade sitt livs kärlek för något år sedan och för någon vecka sedan gick hans enda barn bort. Han har ingen kvar här i staden. Han bor i en dragig etta där han sitter isolerad och knappt träffar någon alls på hela dagen. Han är frisk och kry och kan ta vara på sig själv.

Hans så sorgligt bortgångna dotter bodde i en lägenhet i markplan med fina uteplatser utanför dörren. Han är redan kompis med de flesta grannarna. De skulle kunna umgås på armlängds avstånd där. Fika, luncha och kanske tända grillen. Han och vi nära vill att han ska få överta hyreskontraktet och flytta dit.

Men Tunabyggen har regler som går före en gammal mans bästa. Regler de antagligen hittat på själva. De är helt blinda för vilken välgärning det vore att helt enkelt låta gubben få kontraktet. Att försöka resonera med dem är helt meningslöst. De har regler säger de. Jag tycker att de beter sig.

JCO av Häpnad

Svar direkt: Jag vill inleda med att tacka dig för att du lyfter en situation som är kopplad till en högaktuell fråga, nämligen bostadsbristen. Vi möter varje dag människor som av olika anledningar är i stort behov av en bostad. Detta är inget unikt för Borlänge utan ett problem som vi idag delar med de flesta av Sveriges kommuner.

Tunabyggen ställer inte sociala behov mot varandra. Vi behandlar alla lika. Detta kanske inte alltid upplevs rättvist av den enskilde, men principen säkerställer att vi inte hamnar i en situation där godtycke blir styrande. På vilken grund ska vi, som bostadsbolag, kunna bedöma och prioritera olika människors behov?

Därför är det inte heller möjligt för alla att ta över en annan hyresgästs lägenhet, till exempel vid dödsfall. Den princip som gäller är att den som kan överta ett hyresavtal efter någon annan måste ha bott stadigvarande och varit folkbokförd på adressen under minst två år, som en sammanboende part.

Pernilla Bergkvist

Marknadschef

AB Stora Tunabyggen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare