Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Faluns kulturliv liknar museiverksamhet

Annons

Efter min gymnasietid i Falun flyttade jag till en större stad, detta var i början av 1990-talet. Jag tyckte då att Falun var en sömnig stad utan framtidsutsikter. Ja, jag var ung och hungrig efter ny kultur. Efter mina år på musikskolan som då var väldigt gammaldags märktes det tydligt att det var den ”klassiska” musiken som var viktigast.

För några år sedan bestämde jag och min familj att vi skulle flytta tillbaka till Falun, här finns ju ändå släkt och vänner. Jag var inte helt övertygad eftersom barnen går på dj-skola och musikproduktion. Men jag kollade lite på nätet och hittade då Kulturskolan och Kulturhuset tio14. Jag kontaktade båda – men kulturskolan verkar tyvärr fortfarande vara en museiverksamhet

Ja, de har breddat ämnena något men i det stora hela så är det fortfarande en väldigt ”klassisk” verksamhet. På Kulturhuset finns förutsättningarna, men dj-bänkar står och dammar. Kulturhuset har inte ens öppet utan hyr bara ut lokaler! Kom igen, Falun! Titta bara på Kulturskolans kö, den talar sitt tydliga språk. Varför är det ingen kö till Tuba, trombon, trumpet, tvärflöjt och valthorn? Ändå finns det lärare för de instrumenten som lyfter lön varje månad.

Allt detta är dessutom finansierat till 100 procent av skattemedel. Vilken katastrof!

Ett Kulturhus som bara hyr ut lokaler och en kulturskola som lever på 1950-talet. Kanske dags att vakna upp i framtiden snart?

Besviken familj

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare